`De oprigtige sk…. ….. for Guds ansigt´, lyder den forvitrede inskription på marmortavlen for Albert Peter Gude, død den 4. oktober 1870. Teksten stammer fra Det Gamle Testamente, Salmernes Bog, kapitel 140 vers 14, og kan med lidt god vilje læses som: `De oprigtige skulle blive for Guds ansigt´.

APGinskriptionEn mere nutidig udlægning af teksten kunne lyde: `De gudfrygtige har grund til at takke dig, de retskafne skal bo i din nærhed´. Albert Peter Gude, 1789-1870, beklædte flere høje poster på det vestlige Sjælland: Etatsråd i Arts- og Skippinge herred, birkedommer ved grevskabet Holsteinborg, og senere byfoged i Slagelse. De fire andre tidstypiske tavler er monumenter over Gudes anden hustru Birgitte Petrine, som han fik syv børn med, svigersønnen Læge Carl William Wiehe (1856-1875), hans hustru Julie Elise, født Gude, samt parrets sønner William og Immanuel Wiehe.

Ved brugen af tysk ö afslører tavlen over læge Carl William Wiehe familiens oprindelse. På den ses desuden en bisque, forestillende en blid og sorgfuld dødsengel. Motivet er en reproduktion af den danske billedhugger Bertel Thorvaldsens, `Natten med sine børn: Søvn og død´, fra 1815, der blev et af de mest brugte på kirkegårdene i 1800-tallet. Motivet er hentet fra antikken, hvor søvn og død blev opfattet som tvillinger, der kunne anvendes som en forsonende metafor for døden.

Lokale historier

Gå på opdagelse i de historiske arkiver

Gå direkte til Arkiverne

Kontakt os

Vi er altid klar til at hjælpe. Vores kontor og vores telefoner er åbne mandag til torsdag fra 12.00 til 14.00. Du er også velkommen til at kontakte os pr. mail. Her på hjemmesiden kan du finde svar på ofte stillede spørgsmål under fanebladet "kontakt".

Esbern Snaresvej 15
4400 Kalundborg

+45 59 51 27 85
Man-tor 12.00 til 14.00, fred. lukket.